Symptomen en herstel van gekneusde ribben

Symptomen en herstel van gekneusde ribben

Gekneusde ribben kunnen heel vervelend en pijnlijk zijn. Het omliggende weefsel is dan geïrriteerd of beschadigd, maar met de ribben zelf is vaak niet veel aan de hand. Vaak loop je gekneusde ribben op door een botsing of harde val. Dit zorgt in de meeste gevallen voor pijnlijke en langdurige klachten. Vooral een kneuzing in de onderste ribben (ook wel de zwevende ribben genoemd) kan lijden tot veel pijn. 

Gelukkig zijn gekneusde ribben meestal niet ernstig en zul je van je klachten afkomen. Wil je graag weten wat de precieze klachten zijn? En hoe je je gekneusde ribben het best kunt behandelen om er zo snel mogelijk vanaf te komen? Lees dan even verder.

Klachten bij gekneusde ribben 

Als je een directe harde klap of val op je torso maakt heeft dit vaak een of meerdere gekneusde ribben tot gevolg. Bewegen wordt hierdoor pijnlijk en je valt moeilijk in slaap. Soms halen mensen gekneusde en gebroken ribben door elkaar. Daarom is het prettig om precies te weten welke symptomen aan gekneusde ribben verbonden zijn. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Pijn bij liggen

  • Pijn bij beweging van de romp en armen

  • Blauwe plekken rondom de borstkas

  • Pijn bij hoesten, niezen en ademhalen

  • Zwellingen

  • Pijn wanneer je naar het toilet gaat

  • Tintelingen en trillingen in het hele lichaam

Wanneer de rib gebroken is zul je veel van bovenstaande klachten ook herkennen. Het onderscheid is echter dat een gebroken rib wat scheef kan staan, je een licht krakend geluid kunt horen bij in- en uitademen. Daarnaast kan zelfs je borstkas iets vervormd zijn.

Behandeling voor gekneusde ribben

Over het algemeen herstellen gekneusde ribben binnen enkele weken vanzelf. Het is niet ongewoon om na een week of 8 nog wel last te ervaren bij zwaardere en actievere bezigheden. Je kunt in principe gewoon bijna alles doen. Probeer actief te blijven en te bewegen op geleiden van pijn. Daarnaast zijn er wel een aantal zaken die het herstelproces aangenamer kunnen maken. 

De eerste tip die we je kunnen geven, is het (matig) gebruik van pijnstillers. Dit kan het verschil maken en de slaap bijvoorbeeld een stuk verbeteren. De pijn zal tijdelijk afnemen en de dagelijkse bezigheid worden ook weer een stukje makkelijker. Vooral een goede nachtrust is van belang voor voldoende fysiek herstel.

Als de directe klap of val recentelijk gebeurd is, vinden sommige mensen het prettig om ijs te gebruiken. Dit is niet per definitie nodig, maar wordt als prettig ervaren.

Ook is het aan te raden om actief te blijven en gedoseerd te bewegen. Hier biedt fysiotherapie uitkomst. Doormiddel van oefeningen zal de stijfheid rond de ribben en romp verbeteren. Dit heeft op langere termijn impact op de vermindering van pijn.

Ook ademhalingsoefeningen zullen in je voordeel werken. Je leert hoe je het best kunt in- en uitademen, zonder dat het te veel pijn doet. Daarnaast is het van belang om diep genoeg in te ademen om het risico op een eventuele longontsteking te verminderen. De ribklachten zullen hierdoor ook geleidelijk aan verminderen.

Een verkeerde manier van lopen, zitten en slapen kunnen de klachten verergeren. Samen met een fysiotherapeut overleg en oefen je om de juiste houdingen te vinden.

 

Lees meer over andere veel voorkomende blessures en behandelingen

Vorige
Vorige

Wat is fasciitis plantaris?

Volgende
Volgende

Hartklachten en bekende symptomen