Wat is artrose?
Artrose is een aandoening die ontstekingen kan veroorzaken in meerdere gewrichten. Dit probleem treedt meestal op naarmate we ouder worden en is onderdeel van het natuurlijk verouderingsproces. De exacte ontstaanswijze is niet voldoende bekend.
Ook kan artrose optreden bij volwassenen en/of jongeren, maar dat komt minder vaak voor. Wanneer je last hebt van artrose, treedt er verandering op van het kraakbeen van de gewrichten (bijvoorbeeld de knie, heup, vingers en ruggenwervels). De verandering is in essentie het minder glad en dunner worden van het kraakbeen. Het gebied waar de verandering plaatvindt zal kunnen opzwellen door ontstekingsreacties en stugger kunnen aanvoelen.
Symptomen van artrose
Stijfheid in een gewricht
Moeite met bewegen van het gewricht
Zwelling
Het gewricht is warmer dan normaal
Meer moeite in de ochtend om goed te bewegen
Na even bewegen verbetert de stijfheid en vermindert de pijn
Behandeling voor artrose
Voor artrose kun je goed bij een fysiotherapeut terecht. Je zult veel aandacht besteden aan goed en gedoseerd bewegen om de functie en weerbaarheid van het gewricht te optimaliseren. Sterkere spieren en een betere stabiliteit zorgen meestal voor vermindering van de klachten. Soms kan warmte compressie verlichting geven en wordt door de huisarts aangeraden om medicatie te nemen (meestal bij hevige artrose).
Oefentherapie is de belangrijkste vorm van revalidatie voor artrose klachten.
Bij vergevorderde artrose kan soms een operatie wenselijk zijn, zoals een prothese.
Waarom fysiotherapie voor Artrose ?
Fysiotherapeuten richten zich op het verminderen van stijfheid, de pijn en het verhogen van de belastbaarheid. Daarbij wordt er tijdens de behandelingen hard gewerkt om de ontstekingen in de getroffen gebieden te verminderen. Fysiotherapeuten werken met persoonlijke oefenprogramma’s en technieken om voor het beste herstelresultaat te gaan. Daarnaast heeft de fysiotherapeut de juiste kennis en materialen tot zijn of haar beschikking om verantwoord te kunnen revalideren.