Lage rugpijn: symptomen en behandeling

Lage rugpijn symptomen en behandelingen

Lage rugpijn is één van de meeste voorkomende klachten. Circa 75% van de mensen krijgt wel een keer last van lage (hevige) rugpijn. Wat het is en hoe je er vanaf kunt komen vertellen we je in dit beknopte artikel.

Dit kan spontaan ontstaan en geen duidelijke oorzaak hebben, of juist een chronische rugklacht zijn met een of meerdere oorzaken. Hoe dan ook: leven met rugpijn is vervelend en haalt je uit je concentratie, dagelijkse bezigheden, kan je slaap verstoren en je ambitieuze sportplannen compleet in de war gooien.

Verschillende soorten rugklachten

Er zijn grofweg twee soorten rugpijn, namelijk: aspecifieke rugklachten en specifieke rugpijn. Ongeveer 90% van de klachten aan de rug vallen onder aspecifieke klachten. Aspecifieke klachten zijn in essentie klachten die geen duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben. Specifieke klachten hebben dat wel, denk aan: een hernia (lumbosacraal radiculair syndroom), een breuk, osteoporose, tumoren, kanaalstenose of de ziekte van Bechterew.

Aspecifieke rugklachten zijn vervelend omdat deze de dagelijkse bezigheden en sport flink kunnen beïnvloeden. Vaak verergeren de klachten bijvoorbeeld ook bij specifieke bewegingen of houdingen. Tevens kan de klacht spontaan ontstaan, denk aan spit of lumbago, of geleidelijk. Zo kunnen aspecifieke rugklachten ook een relatie hebben met stress en een ongezonde levensstijl, zoals overgewicht.

Hoewel veel (lage) rugklachten binnen een aantal weken aanzienlijk verbeteren, heeft fysiotherapie een positieve invloed op het herstel en leer je technieken om in het vervolg zelf je herstel te beïnvloeden. De prognose wordt echter minder gunstig wanneer de klachten langer dan 12 weken aanhouden en niet verminderen. Fysiotherapie kan dan absoluut een uitkomst zijn en wordt aangeraden.

Behandeling van (lage) rugpijn

Goed bewegen is essentieel bij rugklachten. Het is een misconceptie dat volledige rust en immobiliteit nodig zijn. Dit werd vroeger veel aangeraden maar is, afhankelijk van de soort klacht en fase, meestal niet handig.

De behandeling van rugpijn bestaat primair uit op een juiste en functionele manier bewegen. Vaak kan er onder goede begeleiding met de juiste oefeningen, mobilisaties en fysiotherapeutische technieken veel resultaat worden geboekt. We zien daarom ook een flinke vooruitgang in het herstel wanneer mensen bij de fysiotherapeut aan de slag gaan ten opzichte van niets doen óf zelf het een en ander proberen.

Daarnaast is de juiste associatie en gedachtengang omtrent de klachten belangrijk. Dit is iets waar een fysiotherapeut absoluut mee aan de slag zal gaan en waar vaak veel winst geboekt kan worden. Pijn betekent namelijk niet per definitie dat er ook schade aanwezig is. Zo kan iemand totaal geen pijnklachten ervaren terwijl er wel schade aanwezig is, en andersom zullen er ook veel mensen zijn die overmatig pijn ervaren terwijl er geen objectiveerbare schade is aan het weefsel.

 

Lees meer over andere veel voorkomende blessures en behandelingen

Vorige
Vorige

Last van schouderinstabiliteit?