Last van schouderinstabiliteit?
Het schoudergewricht is ontzettend mobiel en sommige mensen ervaren schouderinstabiliteit. De schouder wordt meer gebruikt dan vaak wordt gedacht en overmatig of verkeerd gebruik geeft soms klachten.
Alle gewrichten zijn zo op elkaar afgestemd dat zij perfect samen kunnen werken. Het ene gewricht is beweeglijker dan de ander en sommige delen van een gewricht zijn kleiner dan de ander, zodat ze naadloos in of op elkaar passen. Om gewrichten zit een speciaal kapsel wat helpt bij de stabiliteit en beweeglijkheid van een gewricht. Als er geen ligamenten, kapsel en spieren om en aan gewrichten zouden zitten, zouden we niet kunnen functioneren zoals we dat gewend zijn. Om stabiliteit en goede beweeglijkheid te vergroten, is het weefsel wat om de gewrichten heen zit heel belangrijk om deze op zijn plek te houden, vooral voor een mobiel gewricht, zoals de schouder.
De zogeheten rotator cuff spieren zijn zeer belangrijk als het gaat over de actieve stabiliteit van je schouder. Wanneer deze minder goed functioneren wordt er meer beweging toegelaten en schiet je schouder makkelijker uit de kom. Hierbij moet het gewricht de klappen van de beweging opvangen, waardoor het weefsel beschadigd wordt en je schouder instabiel raakt. Ook spelen de passievere structuren, zoals ligamenten en het gewrichtskapsel hier een belangrijke rol in.
Klachten en verschijnselen
Dit soort gewrichtsproblemen komen vaak voor bij intensieve sporten waarbij je de schouder veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan volleybal of zwemmen. Wat het meest voorkomt bij schouderinstabiliteit is pijn bij het heffen en rond draaien van je schouder. Je voelt dan ook een instabiel gevoel in je schouder. Bij dit soort klachten wordt het aangeraden om op te passen met sporten of intensief werk waar veel bovenhands wordt bewogen en belast. Het is verstandig op bij aanhoudende klachten contact op te nemen met een fysiotherapeut.
Herstel van schouderinstabiliteit
Fysiotherapie is gericht op het herstellen van de functie en de balans in en om het schoudergewricht. Spieren worden met speciale oefeningen krachtiger gemaakt en je traint coördinatie en stabiliteit. Wanneer je met klachten door schouderinstabiliteit komt bij een fysiotherapeut, wordt er uitgebreid onderzocht waar de klachten precies vandaan komen. Op basis van die informatie wordt er gekeken naar specifieke oefeningen die binnen het herstelproces passen. Het trainen van de rotator cuff en de andere omliggende spieren heeft in bijna alle gevallen een positief effect op het verhelpen van schouderklachten en wordt dan ook met grote regelmaat toegepast in een oefenprogramma.