Runners Knee - klachten en herstel
Wat is een Runners Knee?
Runners knee (lopersknie), of tractus iliotibialis frictie syndroom, is een overbelasting die veelal wordt gezien bij hardlopers, wandelaars en soms wielrenners.
Aan de buitenzijde van het been loopt vanaf de bekkenrand tot aan het onderbeen een peesplaat (tensor fascia latae). Deze peesplaat draagt bij aan meerdere bewegingen van de heup en zorgt voor de stabiliteit van de knie. Tijdens (hard)lopen wrijft deze peesplaat over het meest uitstekende gedeelte van het dijbeenbot, namelijk het femurcondyl. Dit is in principe normaal en geeft meestal geen klachten, maar door de herhaaldelijke wrijving en druk van de peesplaat op het bot kan het weefsel ertussen wel geïrriteerd raken. Vaak heeft dit te maken met een te snelle trainingsopbouw terwijl het lichaam nog niet voldoende belastbaar is.
Symptomen
Er kunnen zich meerdere symptomen voordoen bij een runners knee. Onderstaand zijn de meest voorkomende opgesomd:
Pijn aan de buitenzijde van de knie, soms uitstralend naar het onderbeen
Klachten uiten zich vooral tijdens en net na een fysieke activiteit, zoals hardlopen of traplopen
Pijn en een stijf gevoel na lang zitten met gebogen knieën
Milde zwelling in de knie
Hoe kunnen de klachten ontstaan?
De klachten worden vaak veroorzaakt door lange afstanden hardlopen, bergwandelen en soms ook fietsen. Bij plotselinge toename van trainingsduur of trainingsintensiteit kunnen deze klachten ontstaan en verergeren. Samenvattend zijn de volgende factoren vaak van invloed op het ontwikkelen van deze knieklachten.
Verkeerde looptechniek
Te snelle trainingsopbouw voor de huidige belastbaarheid
Veelvuldig op onregelmatige terrein lopen
Een vergrote Q-hoek
Onvoldoende kracht en daarmee stabiliteit in de heup- bil- en beenspieren
Een te hoog BMI
Zeer slecht schoeisel
Diagnose
De fysiotherapeut zal de diagnose stellen aan de hand van het klachtenpatroon en een lichamelijk en functioneel onderzoek. Het wordt ook weleens tractus iliotibialis frictiesyndroom en soms patellofemoraal pijnsyndroom genoemd. Omdat het een klacht is die veelal bij hardlopen wordt gezien, wordt het vaak Runners Knee genoemd, welke eigenlijk een overkoepelende term is voor de eerder genoemde klachten.
Pijnklachten lokaliseren zich doorgaans aan de buitenzijde en voorzijde van de knie. Dit gebied is vaak ook wat gevoeliger. Soms is er ook wat uitstraling naar de achterzijde. De klachten kunnen al opspelen na enkele minuten hardlopen en soms wordt er ook gevraagd om de klachten op te zoeken door de activiteit te doen waarin de klachten verergeren. Zo kan de fysiotherapeut meteen beoordelen hoe het beweegpatroon is.
Behandeling
In de eerste periode is het van belang de pees en het geïrriteerde weefsel rust te geven. Probeer tijdelijk de provocerende sporten en bewegingen te vermijden. Samen met de fysiotherapeut wordt er een passend behandelplan opgesteld voor het versterken van de heup- en beenspieren spieren. Krachtoefeningen, zoals squats, lunges, step ups, hip thrusts en romanian deadlifts, zijn hier bijvoorbeeld uitstekend voor. Daarnaast zal er worden gekeken naar de oorzakelijke factoren en worden er passende adviezen gegegeven, gericht op oefeningen, belasting en je belastbaarheid.