Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom?

Het patellafemoraal pijnsyndroom is de benaming voor pijnklachten rondom de knieschijf. De knieschijf is belangrijk voor het overdragen van krachten van het bovenbeen (femur) naar het onderbeen (tibia). Wanneer je de knie buigt en strekt schuift de knieschijf over het kniegewricht heen. Als de knieschijf niet goed ‘spoort’ bij deze bewegingen, kan er een irritatie tussen het kniegewricht en de knieschijf ontstaan. Deze pijnklachten uiten zich rondom de knieschijf. Klachten kunnen zich bijvoorbeeld voordoen bij langdurig zitten, met gebogen knieën, traplopen, hardlopen, (bergop) wandelen, fietsen, hurken en met enkele krachtoefeningen. Nu en dan kan je hierbij het gevoel krijgen dat je de knie moet strekken om verlichting van pijnklachten te krijgen. Dit fenomeen noemen we ook wel het theater fenomeen.

Patellofemorale klachten kunnen lang aanhouden en er is nog geen volledige duidelijkheid over de ontstaanswijze. Een vrij aannemelijk percentage van de mensen met deze klachten hebben er langer dan een jaar last van. Een goed oefenprogramma van de fysiotherapeut kan zeer goed helpen om eerder van de klachten af te komen.

Hoe ontstaan pattelofemorale klachten?

Hoewel er nog geen eenduidend antwoord te geven is op deze vraag zijn er meerdere factoren die invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van patellofemorale klachten:

  • (Acute) overbelasting

  • Een disbalans tussen belasting en belastbaarheid

  • Hypermobiliteit

  • Eerder doorgemaakte knieblessure(s)

  • Onvoldoende kracht van de bovenbeenspieren

Daarnaast kan ook de statiek, ofwel de bouw/stand van gewrichten een invloed hebben: 

  • Hyperpronatie (naar binnen zakken van de voet)

  • Plat- of holvoeten

  • Standafwijkingen van de benen: X- of O- benen.

  • Een significant beenlengte verschil

Patellofemorale klachten kunnen op alle leeftijden voorkomen, maar wordt veelal gezien tussen het 20e en 35e levensjaar.

Diagnose

Aan de hand van de beschreven symptomen in combinatie met het lichamelijk- en functioneel onderzoek kan de diagnose patellofemoraal pijsyndroom gesteld worden. Soms kan het noodzakelijk zijn om aanvullend (beeldvormend) onderzoek te laten doen, door bijvoorbeeld de sportarts.

Behandeling van patellofemoraal pijnsyndroom

De behandeling van patellofemorale klachten is gericht op het verminderen van de pijnklachten en het verbeteren van de belastbaarheid en functie van de knie. Hierbij is het van belang dat er een goede balans tussen de belasting en de belastbaarheid aanwezig is. De fysiotherapeut zal samen met jou kijken welke factoren hebben geleid tot het ontwikkelen van jouw klachten. Aan de hand van deze factoren zal er een plan opgesteld worden. Dit plan kan bijvoorbeeld gericht zijn op het verbeteren van de coördinatie en de kracht rondom de knie. Ook kan er gekeken worden naar speciaal schoeisel of kan er behandeld worden met kinesio taping om de symptomen te verlichten. Een gepersonaliseerd oefenprogramma om de belastbaarheid te vergroten is echter de rode draad in de behandeling en uiterst belangrijk.

 

Lees meer over andere veel voorkomende blessures en behandelingen

Vorige
Vorige

Wat is artrose in je heup?

Volgende
Volgende

Runners Knee - klachten en herstel