Wat is artrose in je heup?
Artrose in je heup (coxartrose) komt relatief vaak voor. Artrose is een vorm van slijtage. Het kraakbeen van een gewricht is bij artrose aangedaan en ook het bot kan hierdoor veranderen. Op het bot zit een klein laagje kraakbeen wat glad aanvoelt, dit zorgt ervoor dat het gewricht zich gemakkelijker kan bewegen en werkt tevens als bescherming van het bot. Bij artrose (bijvoorbeeld in de heup) raakt het laagje kraakbeen langzaam beschadigd en wordt de beweeglijkheid van het gewricht bemoeilijkt. Het gewricht kan ook stijver aanvoelen, zeker in de ochtend bij het opstaan. Verlies van dit kraakbeen kan ook tot chronische klachten leiden.
Verschijnselen van heupartrose
De klachten van artrose ontstaan meestal bij mensen van 50 jaar en ouder. Door de jaren heen wordt de kwaliteit van het kraakbeen slechter en treedt er eerder artrose op. In deze doelgroep heeft vrijwel iedereen in een of meerdere gewrichten een vorm van artrose. Dit betekent niet dat er ook klachten zijn. Artrose op jongere leeftijd komt ook voor en dit is dan meestal als gevolg van een ongeval, een afwijking in het gewricht of door het overmatig beoefenen van een belastende sport.
Klachten die voorkomen bij heupartrose zijn
Pijn bij belasting
Stijfheid in de ochtend
In het geval van heupartrose pijn in de liesstreek, bil of zijkant van de heup
Soms een krakend geluid of gevoel
Nu en dan een uitstralend gevoel in het been, niet voorbij de knie
Vochtophoping in het gewricht
Beweegbeperking en soms standveranderingen van het gewricht
Behandeling en herstel van heupartrose
Wanneer er verlies van kraakbeen optreedt is daar niet zozeer iets aan te doen. Beschadigd kraakbeen door artrose herstelt namelijk niet tot nauwelijks. Soms worden er technieken uit de Regeneratieve Geneeskunde toegepast welke het lichaam aan zouden kunnen zetten om het kraakbeen iets te helpen herstellen.
Het is vooral belangrijk om actief te blijven en gedoseerd te bewegen om zo het kraakbeen gezond te houden. Artrose is bijna nooit een reden om geheel inactief te worden. Er kan vaak om de klachten heen getraind worden. Om het kraakbeen gezond te houden horen hier tevens oefeningen bij. Oefeningen en beweegadviezen worden door de fysiotherapeut of arts meegegeven. Vaak begin je rustig en zul je de steeds een stapje verder gaan met de oefeningen. Daarnaast worden er vaak verschillende soorten (manuele) technieken toegepast om de pijn in en rondom je heup tegen te gaan. Het type behandeling ligt vooral aan de mate van artrose en de ernst van je klachten en eventuele functiebeperkingen. Wanneer deze behandelingen geen teken van verbetering tonen, wordt er in de sommige gevallen overwogen een operatie of Regeneratieve Geneeskunde toe te passen.