Symptomen van een Frozen Shoulder

Wat is een frozen shoulder en wat zijn de symptomen?

Adhesieve Capsulitis (een andere naam voor de frozen shoulder) begint met pijn bij het bewegen van de schouder. De beweging van de schouder wordt sterk beperkt door de pijn, waardoor beweging lastig wordt. Binnen 3 tot 9 maanden neemt de pijn af maar de stijfheid toe. Dit komt omdat de beweging in de arm steeds verder is afgenomen. Indien men langer dan 3 maanden een ernstige bewegingsbeperking (van meer dan 50%) van de schouder heeft, spreekt men van een frozen shoulder.

De eventuele oorzaken van een frozen shoulder

  • Het breken van de schouder, bovenarm en/ of sleutelbeen.

  • Na een schouderoperatie en suboptimaal herstel

  • Ziekte van Parkinson of diabetes. 

  • Bij veel spanning en/of stress.

  • Na een verkeerde handeling en als gevolg daarvan een bloeding in het schoudergewricht.

Wat zijn de klachten van een frozen shoulder?

Een frozen shoulder kun je verdelen in 3 periodes, namelijk: 

Het ‘bevriezen’ van je schouder

In deze fase begint de pijn in de schouder en wordt het in de loop van de tijd steeds lastiger te bewegen. Dit kan men ervaren bij het aankleden, slapen of een sport die men beoefent. Deze fase duurt gemiddeld 2 tot 9 maanden en kan zelfs langer duren. De pijn treedt ook op in de slaap, hierbij komt ook stijfheid kijken omdat tijdens het slapen natuurlijk niet veel bewogen wordt. De rug en nek kunnen ook pijn gaan doen. 

De bevroren fase

De pijn vermindert rustig aan en het bewegen is minder pijnlijk. Wel is het erg lastig te bewegen. Deze fase duurt gemiddeld 4 tot 12 maanden. 

De ontdooiende fase

In deze fase verdwijnt de pijn en stijfheid, dit kan 4 tot 12 maanden duren. Na verloop van tijd zal langzamerhand worden ervaren, dat beweging mogelijk is. 

Fysiotherapie voor herstellen van frozen shoulder 

Fysiotherapie kan de frozen shoulder helpen te verminderen als deze vroeg genoeg opgemerkt wordt. De behandeling gaat samen met de door een huisarts voorgeschreven medicijnen en een bewegingsprogramma samengesteld door de fysiotherapeut. Zij zullen door middel van bewegingsoefeningen en behandelingen het weefsel los proberen te maken. Een thuis oefenprogramma wordt vaak meegegeven om ook zelf thuis oefeningen te doen.  

 

Lees meer over andere veel voorkomende blessures en behandelingen

Vorige
Vorige

Wat is een impingement in de schouder?

Volgende
Volgende

Wat is een peesontsteking?