Wat is een schouderluxatie?
Een schouderluxatie (ook wel een ontwrichte schouder genoemd) is een schouderblessure die veel voorkomt bij contactsporten als boksen en judo. Deze blessure kan je herkennen aan extreme schouderpijn bij het bewegen van je schouder, arm of rug. Wat er letterlijk gebeurd is dat je gewricht zich ontwricht uit zijn plaats door een verkeerde beweging of handeling. Hierdoor zal er een vreselijke pijn ontstaan én kun je jouw schouder lastig tot niet bewegen.
Wanneer je last hebt van een ontwrichte schouder, is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met het ziekenhuis. Deze zullen de schouderanatomie dan herstellen, waardoor het gewricht weer op zijn plaats komt. Na de behandeling, is het verstandig contact op te nemen met de fysiotherapeut. Deze zal jou gaan helpen met trainingen, om de zwakte van jouw schouder te behandelen en herhaling van deze blessure te voorkomen.
Symptomen bij schouderluxatie
Door schade rondom het gewricht van je schouder, is er een grote kans op terugkerende pijn. Schouderluxatie komt vaak voor bij jongere mannen in de leeftijd van 14 jaar tot 20 jaar. Hiervan heeft 100% van deze mannen terugkerende pijn, ook wel terugkerende dislocatie genoemd. Met behulp van fysiotherapie wordt er door middel van massages en opgegeven oefeningen de kans op terugkerende of verdere dislocatie verminderd. Wanneer de therapie niet voldoende is wordt je als patiënt doorverwezen naar een geschikte specialist. De optie tot een eventuele operatie wordt dan besproken.
Behandeling van schouderluxatie
Nadat de schouder door een arts weer op zijn plek is gezet wordt je dus doorverwezen naar je fysiotherapeut. Je schouder wordt nu immobiel gemaakt, dit betekend dat je schouder geen kans heeft om te bewegen zodat de herstelling rustig kan verlopen. Het immobiel maken van je schouder wordt gedaan door een slinger en blijft 2 a 3 weken zitten. Verder legt de therapeut uit dat je elleboog, pols en vingers in beweging moeten blijven om verstijving te voorkomen. Bewegen van het hoofd en de bovenarmen moeten worden vermeden. Ook wordt het streng afgeraden om in de eerste 6 weken te gaan sporten. Na het verwijderen van de sling wordt er gekeken of er kan worden begonnen met lichte bewegingsoefeningen. Om de zoveel tijd wordt er door de fysiotherapeut gekeken of er eventueel zwaardere oefeningen gedaan kunnen worden. Uiteraard wordt er steeds gekeken of dit geen terugkerende dislocatie tot gevolg zal hebben.