Wat is spit of een acute lumbago?
Wanneer er opeens een hevige vorm van pijn in je rug schiet, spreken we in de meeste gevallen van spit of acute lumbago. Meestal zit deze pijn in de onderrug. Men spreekt daarom vaak over het ‘’door de rug gaan’. In sommige gevallen kan de pijn doorstralen naar de bovenbenen. Deze pijn ontstaat meestal heel plotseling na het maken van een verkeerde beweging. Denk bijvoorbeeld aan op een verkeerde manier bukken of iets optillen.
Maar wat is dan de oorzaak van spit/ acute lumbago? Na lang onderzoek is het bevestigt dat het een scheurtje is in één van de wanden van de tussenwervelschijf. Door deze kleine scheurtjes, gaan spieren zich overmatig aanspannen. Deze aanspanning zet zich om in acute pijn. Door veel te bukken, tillen en draaien ontstaat er meer kans op spit/acute lumbago.
Benieuwd naar de symptomen en behandeling? Lees dan zeker even door!
Symptomen spit en acute lumbago
De klachten die bij spit horen, zijn heel uiteenlopend. Dit kan dus voor ieder mens verschillen. Toch zijn er een aantal symptomen die in de meeste gevallen voorkomen bij spit/ acute lumbago:
Acute pijn in de onderrug. Schiet er als het ware in.
Uitstralende pijn naar de billen of bovenbenen.
Moeite met de onderrug te kunnen bewegen.
Verstijfd gevoel rond de rug.
Langdurig zitten is vaak pijnlijk.
Pijn bij bewegen in de onderrug.
Behandelen van spit en acute lumbago
Meestal verdwijnt de pijn na ongeveer 6 weken. Vóór die tijd word er niks gedaan tegen spit. Als je na deze periode nog steeds veel klachten ervaart wordt er vaak een behandelplan opgesteld. Dit gaat voornamelijk over het voorkomen van toekomstige spit klachten.
In de tussentijd, is het goed om te bewegen. Dit heeft een positieve invloed op het lichaam en zal het herstelproces versnellen. Doe dit geleidelijk en maak geen overhaaste bewegingen. Bouw het rustig op. Probeer niet meteen intensief te sporten.
Dit kan er juist voor zorgen dat de rug overbelast raakt. Een andere boosdoener is te lang stilzitten. De spieren kunnen hierdoor verstijven en de klachten zullen daardoor erger worden.
Als je veel pijn ervaart, kunnen pijnstillers helpen. Deze zullen de pijn verzachten en de dagelijkse bezigheden makkelijker maken.
Helpt dit niet? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze zal je doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Samen wordt er gekeken naar goede oefeningen tegen split/acute lumbago. De doorbloeding wordt zo gestimuleerd. Dit heeft een positieve invloed op het herstel.
Let op! Lees voor het gebruik van pijnstillers altijd even de bijsluiter. Twijfel je? Neem dan contact op met de huisarts.