Wat te doen tegen een triggerfinger?
Pijnlijke en niet buigende vingers, het komt helaas steeds vaker voor. Deze aandoening wordt ook wel triggerfinger genoemd. Er ontstaat een zwelling door middel van irritatie in de buigpezen van de vinger. In de ergste vormen kan triggerfinger er voor zorgen dat de vinger krom blijft staan. Dit kan voor veel complicaties zorgen in het dagelijkse leven. Je wilt hier dus zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe herken je de triggerfinger? En hoe kom je zo snel mogelijk van deze vervelende aandoening af? Je leest het in dit artikel.
Wat zijn de klachten en symptomen van een triggerfinger?
Een triggerfinger kun je herkennen aan de volgende symptomen:
Pijn aan de voorzijde van de hand en net onder het begin van de vingers.
Een opgezwollen vinger.
Een kromme en pijnlijke vinger.
Hapering bij strekken en schiet daarna in een keer door.
Ook zijn er een aantal factoren, die het risico op deze aandoening vergroten. De triggerfinger komt vaker voor bij:
Mensen die herhalende bewegingen maken met hun vingers (Gebruik van toetsenbord).
Vrouwen
Mensen tussen de leeftijdscategorie 40 en 70 jaar oud.
Mensen met een te langzaam werkende schildklier.
Mensen met diabetes.
Hoe kun je de triggerfinger behandelen?
Als de klachten vrij recentelijk zijn opgekomen, wordt de eerste stap in het proces afwachten. Het kan namelijk goed zijn, dat de klachten vanzelf over gaan. Als de triggerfinger langere tijd aanhoudt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Vaak wordt een prik met onstekingsremmers toegediend. De klachten zullen hierdoor verminderen en in sommige gevallen zelfs verdwijnen. Na ongeveer 4 tot 6 weken wordt normaal gesproken gecontroleerd of de behandeling heeft gewerkt.
Zijn de klachten nog steeds aanwezig?
Dan kan de volgende stap een operatie zijn. De chirurg zal tijdens de operatie de peesschede verder openmaken, waardoor er meer beweging mogelijk is.