De ziekte van Dupuytren

De ziekte van dupuytren en eventuele behandelingen

De ziekte van Dupuytren is een lastige aandoening waarbij de stand van de vingers verandert. Hoewel erfelijke factoren een rol lijken te spelen is de oorzaak nog onbekend. Wanneer je te maken krijgt met deze aandoening ontstaat er een verandering en verdikking in het bindweefsel van de handpalm. Het gevolg hiervan kan zijn dat je de vingers niet goed meer kunt strekken. Dit is natuurlijk erg vervelend en geeft veel klachten in het dagelijks leven. Wij krijgen dan regelmatig de vraag: zijn er ook behandelmethodes? En wat zijn de symptomen van de ziekte van Dupuytren? In dit artikel beantwoorden wij enkele vragen. 

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Dupuytren?

Zodra je te maken krijgt met Dupuytren, kun je dit aan een paar verschillende symptomen herkennen. De klachten kunnen heel divers zijn. Óók de mate waarin je last hebt van Dupuytren verschilt. De klachten kunnen bijvoorbeeld heftiger zijn wanneer je last hebt van overgewicht of diabetes. Een andere boosdoener is roken of het hebben van een ongezonde leefstijl. Het is natuurlijk altijd verstandig om te stoppen met roken en wanneer je last hebt van Dupuytren is dit zeker aan te raden. Roken vermindert namelijk de kwaliteit van je bindweefsel. Zo is de kans kleiner dat de klachten verder zullen toenemen. 

De symptomen van Dupuytren

  • Last van intrekking in de huid van de handpalm. Een zeurderige pijn waarbij het voelt alsof je huid te kort is

  • Een strak en pijnlijk gevoel in de gehele handpalm. In de meeste gevallen kun je de verdikking en knobbels in de handpalm zelf ook voelen 

  • Je kunt één of meerdere vingers niet meer volledig strekken

  • Het gewrichtskapsel om de gewrichten van de vingers verslechtert, je vingers worden stijf

Herken je één of meer van deze klachten? Neem dan contact op met je huisarts. 

Zijn er behandelmethodes tegen de ziekte van Dupuytren?

Om Dupuytren te behandelen zijn er een aantal opties. Zo is er de mogelijkheid voor een niet-operatieve behandeling én een operatieve behandeling. Hieronder lees je de verschillen.

Niet-operatieve behandeling bij de ziekte van Dupuytren

Tijdens deze eenvoudige behandeling wordt er (onder lokale verdoving) met een naald op meerdere plekken geprikt in de onderhuidse streng(en). De streng zal hierdoor ‘kapot’ gaan, waardoor de vinger weer rechter komt te staan. Na verloop van tijd kan de kromstand wel weer terugkeren. Wanneer dit gebeurt wordt er goed gekeken of een niet-operatieve behandeling wederom mogelijk is. Mocht dit niet kunnen, dan is er meestal de optie om voor een uitgebreidere operatie te gaan.

Het is belangrijk om naast de non-operatieve ingreep aan de slag te gaan met fysiotherapie om de hand zo functioneel mogelijk te leren gebruiken, mobiliteit te behouden en speciale versterkende oefeningen te doen.

Operatieve behandeling bij de ziekte van Dupuytren

Bij deze uitgebreidere behandeling worden de strengen zoveel mogelijk verwijderd. Op deze manier wordt geprobeerd de vingers weer zo recht mogelijk te krijgen. Na de operatie is er vrijwel altijd een nabehandeling van handtherapie door een fysiotherapeut of dergelijke professional. Dit wordt gedaan om te helpen bij het soepel houden van de vingergewrichten en het mobiliseren en versterken van de hand.

 

Lees meer over andere veel voorkomende blessures en behandelingen

Vorige
Vorige

Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Volgende
Volgende

Wat zijn etalagebenen?