Wat zijn etalagebenen?

Wat zijn etalagebenen en welke behandeling werkt?

Wanneer je last hebt van etalagebenen, bevindt er zich een vernauwing of verstopping in de slagader van je been. Een andere benaming voor etalagebenen is claudicatio intermittens. Het is een vorm van perifeer vaatlijden.

Je kunt last hebben van etalagebenen tijdens het maken van een wandeling. Als je gaat lopen, hebben je beenspieren extra zuurstof nodig. De slagaderen brengen het zuurstof naar de benen. Vanwege de vernauwing of verstopping in de slagader(s), krijgen de beenspieren te weinig zuurstof en zo ontstaat een krampachtige pijn.

Dit heeft vaak vervelende klachten tot gevolg. Maar, over wat voor klachten hebben we het dan precies? En hoe kun je etalagebenen behandelen? Je leest het in ons artikel. 

Klachten en symptomen van etalagebenen

Er zijn er een aantal factoren, waardoor slagadervernauwing versneld wordt. Je kunt hierbij denken aan: roken, slechte voeding, overgewicht en te weinig beweging. Het is dus goed om hier op te letten, zo is de kans dat je etalagebenen voorkomt groter.

Als je last hebt van etalagebenen, kunnen er verschillende klachten en symptomen optreden. We hebben deze voor je op een rijtje gezet:

  • Een pijnlijk, moe of krampachtig gevoel in het been tijdens inspanning

  • De pijn neemt vrij snel af na een korte tijd van rust

  • Verlies van haar op de benen

  • Pijn bevindt zich meestal in de kuit

  • De voet kan bleek verkleuren of koud aanvoelen

  • In ernstige gevallen zijn klachten ook in ruststand aanwezig

Herken jij jezelf in deze klachten? Neem dan contact op met de huisarts.

Behandelingen van etalagebenen

Een hele bekende behandeling is looptraining. Dit is meestal de eerste stap die ondernomen wordt. Het is de bedoeling dat je vijf tot zeven keer per week een stevige wandeling gaat maken. Door deze looptraining leer je efficiënter te lopen en probeer je de afstand die u pijnvrij kunt lopen steeds een stukje groter te maken. Vaak wordt je verwezen naar een professional, zoals een fysiotherapeut. Het herstelproces kan lang duren, denk minstens aan 3 tot 6 maanden en vaak langer.

Als deze looptraining niet werkt, kun je worden doorverwezen voor een operatie. Dit kan een omleidingsoperatie zijn of een dotter- of stentbehandeling. Ook kan een nieuwe operatietechniek, zoals de CERAB procedure, uitkomt bieden. Gelukkig zorgt goede looptraining in combinatie met medicatie, zoals bloedverdunners, vaak voor goede resultaten en is een operatie lang niet altijd nodig.

Na een eventuele operatie, is het enorm belangrijk om te blijven bewegen. Zo kun je voorkomen dat oude klachten zullen terugkeren. Looptraining en een hoge mate van fysieke activiteit zullen dus een belangrijk onderdeel van je levensstijl moeten worden.

 

Lees meer over andere veel voorkomende blessures en behandelingen

Vorige
Vorige

De ziekte van Dupuytren

Volgende
Volgende

Wat is fibromyalgie?