Wat is osteoporose?

Een ander woord voor osteoporose is botontkalking. Door deze vervelende aandoening neemt de hoeveelheid kalk in het bot af en verandert de botstructuur van de botbalkjes. Door osteoporose breken je botten tijdens een directe klap sneller dan normaal. 

Dit komt omdat de kwaliteit van het botstructuur sneller achteruit gaat. Het gevolg hiervan is een versnelde botafbraak. Door dat de botstructuur achteruit gaat, wordt het moeilijker om het bot weer snel op te bouwen. Hierdoor zijn je botten minder sterk dan eerst en zul je dus sneller iets breken.

Wat is de oorzaak van osteoporose?

Botontkalking komt vaak voor bij oudere mensen. Het proces van de opbouw van het bot verloopt minder soepel en snel dan het afbraakproces van het bot. Hierdoor ontstaat er sneller osteoporose. De leeftijd is dus meestal de oorzaak van botontkalking. 

Er zijn helaas wel een aantal factoren, die de kans op het krijgen van osteoporose vergroten. We hebben deze op een rijtje gezet:

  • Te weinig lichaamsbeweging. 

  • Vitamine D te kort.

  • Roken of overmatig alcoholgebruik.

  • Een calcium te kort.

Als je denkt last te hebben van osteoporose, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts zal de diagnose stellen doormiddel van een röntgenfoto of scan.

Wat kun je doen tegen osteoporose?

Helaas, is osteoporose niet te genezen. Je kunt wel zelf actie ondernemen om de klachten te verminderen. Hierbij is een gezonde levensstijl enorm belangrijk. Gezonde voeding, voldoende sporten en niet roken zijn hier goede voorbeelden van. Als de diagnose gesteld is, kun je hier ook bijbehorende medicijnen voor krijgen. 

Wat kan de fysiotherapeut betekenen voor iemand met osteoporose?

Als je last hebt van osteoporose is het handig om in contact te komen met een fysiotherapeut. Een specialist kan je helpen om beter te bewegen en een goede balans aan te houden. 

 

Lees meer over andere veel voorkomende blessures en behandelingen

Vorige
Vorige

Wat kun je doen tegen nekklachten?

Volgende
Volgende

Verschillende soorten hoofdpijn